uten navn.png

Dyredoktorens laboratorie


Hos oss kan du ta et vidt spekter av blodprøver, urinprøver og analyser. Vi jobber også tett med Laboklin og FinnPathologists slik at vi kan tilby deg det beste innen utredning av prøver.

Ønsker du å få sendt resultatet av ditt dyrs prøver så henvend deg gjerne til oss på email post@dyredoktoren.no eller ring oss i åpningstiden.
Vi tilbyr progesterontest, hvor du får svar på hvor hunden din er i forhold til paring. Svaret får du på dagen !
Pris; 812,50,- for første blodprøve. 650 for eventuell 2. blodprøve


Til kunder med hundesæd oppbevart hos Dyredoktoren.
Veterinær Gabor Horvath har overtatt denne tjenesten fra 1. januar 2015.
Han er å finne på samme adresse og har direkte telefonnummer 95228059.
Alle henvisninger ved frysning av sæd vil bli henvendt til Gabor.

Vi ønsker å rette fokus mot FiV/FelV, en alvorlig virussykdom hos katt.
Fiv og FeLv er to alvorlige sykdommer som rammer mange katter rundt om i verden. Men hvis du er oppmerksom kan du rekke å oppdage symptomene i tide og kan hindre katten din i å smitte andre katter.

Begge sykdommene ligner hverandre da de begge svekker kattens immunforsvar. Infeksjoner som er ufarlige for en frisk katt kan være livstruende for en katt som er smittet av Fiv eller FeLv.

  • En katt med Fiv eller FeLv har dessverre mye større risiko for å rammes av forskjellige typer infeksjonssykdommer og av kreft, enn hva en frisk katt har.
  • De første symptomene på Fiv kan være at katten får høy feber og nedsatt appetitt, forteller Lotta Möller og fortsetter:
  • Symptomene på FeLv er vanskelige å oppdage i begynnelsen, men det er vanlig at katten får forstørrede lymfeknuter. Diagnosen stilles oftest gjennom en blodprøve. En katt som bærer på FeLv- viruset gjør vanligvis det i tre til fire år før den blir syk. Men katten kan smitte andre katter allerede før den selv viser noen symptomer.

Katte-aids smitter gjennom slagsmål

Fiv-viruset, også kaller katte-aids, er relativt uvanlig blant katter i Norge og Sverige. Det er et større problem i land med mange hjemløse katter. Viruset finnes i kattens saliv og i blodet, og sprer seg først og fremst til andre katter gjennom sår og bitt. Flere hannkatter rammes, da disse oftere havner i slagsmål og på denne måten sprer smitten.

Får ikke være ute

Hvis katten din har fått FeLv, kan den fortsette å leve et normalt liv. Men katten må holdes inne. Viruset finnes blant annet i kattens saliv, så den bør ikke dele mat- eller vannskål med andre katter. En Fiv-smittet katt må også holdes innendørs. Selv om det finnes flere katter i husholdet er det ganske uvanlig at de biter hverandre og på denne måten overfører smitten, forklarer Lotta Möller.

Tøffere for kattunger

  • Hvis en hunkatt rammes av Fiv under drektigheten overfører hun sykdommen til kattungene sine. Men hvis kattemora ble smittet tidligere utvikler kattungene istedenfor et forsvar mot sykdommen. FeLv- viruset smitter som Fiv gjennom sår og bitt eller fra kattemora til kattungene under drektigheten. Sykdommen er livstruende, men en voksen katt med bra immunforsvar har gode sjanser til å bli helt frisk igjen. En kattunge som smittes har derimot større vansker med å klare sykdommen.

Det finnes ingen tegn til at mennesker eller andre dyr kan smittes av Fiv eller FeLv

Denne artikkelen er hentet fra Agria Dyreforsikring. Les gjerne mer:Agria Dyreforsikring

Dyredoktoren
Sandnesveien 187
Soma
4312 Sandnes
post@dyredoktoren.no
Telefon: 51 60 55 60
Fax: 51 60 55 61
Like us on Facebook